Opis produktu
Sałata masłowa Cassini to nasiona z firmy Vilmorin. Odmiana nadaje się do całorocznej uprawy. Tworzy zwarte główki. Jest bardzo odporna na wybijanie w pędy kwiatostanowe. Zastosowanie: Jako dodatek do kanapek, sałatek i surówek. Cassini jest odmianą sałaty o bardzo dużej odporności na wybijanie w pędy kwiatostanowe.
Naturalny skład otoczki: mączka drzewna, klej celulozowy,dolomit. Nasiona otoczkowane zapewniają wczesne, szybkie i wyrównane wschody. Ułatwiają precyzyjny wysiew eliminując uciążliwą przerywkę. Umożliwiają kiełkowanie nasion w szerokim zakresie warunków środowiskowych. Ograniczają stosowanie pestycydów i zapewniają wysokie plony.
Okres wegetacji: ok. 70 dni od wysiewu.
Zbiór: maj- październik
Zagęszczenie: ok. 9 do 20 szt/m2 zależnie od okresu uprawy i odmiany.
Wysiew: marzec-lipiec, bezpośrednio do gruntu, idealna temperatura kiełkowania 15 stopni.
Przerwyka: kwiecień- lipiec
Właściwości:Antyoksydacyjne witaminy i fitozwiązki, w które zasobna jest sałata masłowa, efektywnie przyczyniają się do ochrony organizmu przed szkodliwą aktywnością wolnych rodników. Dzięki temu ograniczają ryzyko wielu chorób – np. nowotworów, choroby niedokrwiennej serca, choroby Alzheimera. Przeciwdziałając oksydacji, spowalniają także procesy starzenia się, m.in. ułatwiając zachowanie młodego wyglądu skóry.
Częste spożywanie sałaty wzmacnia ogólną odporność organizmu ze względu na antyseptyczne i przeciwzapalne właściwości zawartych w niej związków bioaktywnych. Substancje te są pomocne także w przypadku występowania infekcji (bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych) i zmian zapalnych. Dostarczane w formie naturalnych źródeł roślinnych są dla organizmu znacznie lepiej przyswajalne niż suplementy diety.
Sałata masłowa zasługuje na stałe miejsce w jadłospisie ze względu na to, że jest wyjątkowo bogatym źródłem witamin K i A. Pierwsza z nich odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi i przyswajanie wapnia, niezbędnego dla utrzymania mocnej struktury kości i zębów. Witamina A należy do bardzo silnych antyoksydantów i jako taka chroni przed procesami kancerogenezy, zwyrodnieniem plamki żółtej oka (AMD) czy fotostarzeniem się skóry. Ponadto witamina A bierze udział w wielu procesach metabolicznych, jest niezbędna do prawidłowego widzenia, przyspiesza odnowę naskórka.
Środki ochrony roślin przeznaczone dla użytkowników profesjonalnych mogą być zbywane osobom pełnoletnim, które ukończyły odpowiednie szkolenie określone w art. 28 Ustawy o środkach ochrony roślin. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie”