Opis produktu
Stretch to adiuwant z firmy Intermag. Adiuwant wzmacniający łuszczyny, strąki i kłosy w fazie dojrzałości zbiorczej. Przeznaczony jest do ograniczania niekontrolowanego osypywania się nasion rzepaku i roślin strączkowych, a także do ograniczenia porastania ziaren zbóż w kłosach. Tworzy cienką, elastyczną powłokę na opryskanej powierzchni (nie wymaga do tego światła słonecznego). Ta półprzepuszczalna powłoka umożliwia odparowanie wody z opryskanej powierzchni roślin i ogranicza przedostawanie się wilgoci do wewnątrz. Dzięki temu ograniczone jest naprzemienne nawilżanie i wysychanie łuszczyn i strąków, będące główną przyczyną ich otwierania się i osypywania się nasion. Preparat przeznaczony jest również do zapobiegania porastaniu ziaren zbóż w kłosach w warunkach wysokiej wilgotności wywołanej opadami lub mgłami. Zastosowany na kłosy zbóż zapobiega przedostawaniu się wilgoci do wnętrza kłosa i w pełni dojrzałych ziaren, dzięki czemu ogranicza aktywowanie enzymów (proteazy, lipazy i innych hydrolitycznych) inicjujących porastanie. Adiuwant stosować w formie roztworu wodnego. Preparat może być stosowany łącznie z desykantami zarejestrowanymi do danej uprawy.
Stosowanie:RZEPAK OZIMY, RZEPAK JARY
Zabieg wykonać 2–3 tygodnie przed zbiorem w momencie, gdy łuszczyny zmieniają kolor na żółty (łuszczyny jeszcze elastyczne)
Dawka 1 l/ha
GROCH, FASOLA, SOJA
Zabieg wykonać na 2–3 tygodnie przed zbiorem
Dawka 1 l/ha
ZBOŻA
Zabieg wykonać w stadium pełnej dojrzałości ziarna, przed spodziewanym opadem deszczu lub w przerwie między opadami.
Dawka 1 l/ha
Środki ochrony roślin przeznaczone dla użytkowników profesjonalnych mogą być zbywane osobom pełnoletnim, które ukończyły odpowiednie szkolenie określone w art. 28 Ustawy o środkach ochrony roślin. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie”